Aikido - Blog

Interaktív (ha van hozzászóló) aikido az interneten. Technikák magyarázata, leírása, bemutatása, egy kicsit európaibb szemmel, hogy a nem távolkeleti filozófián felnőtt, kevésbé fanatikusok is könnyebben megérthessék az aikido lényegét.

Blogértesítő feliratkozás emailben

Add meg az email címed:

Delivered by FeedBurner

Blogról írták

Laca (Sárkeresztes)

Nekem tetszik a blog design-ja és a hangvételed is. Az tükröződik vissza, hogy az aikido életed szerves része és igazi tanító vagy. Ha én is aikidoka szeretnék lenni, biztosan figyelemmel kísérném a blogod. Valszínű így is nézegetni fogom időről időre.

Videók

Reklám



Könyvajánló

Aikido edzőtábor - Veszprém, 3. nap

2009.07.30. 19:34 :: Sziszcsi

Ez az edzés, ahogy lenni szokott a korábbi edzések anyagára épülve és onnan tovább építkezve zajlott. Az edzés fő csapásirányát a katemi waza technikák, nevezetesebben az ikkyo, nikkyo, sankyo tanulmányozása adta.

A bemelegítés vegyes technikákkal történt; kokyuho, gyaku kotegaeshi, kokyunage, amik szintén a soto irimi és az uchi irimi lépéseket voltak hivatottak gyakoroltatni egyben.
Elsőként az ikkyo ismétlése után, a nikkyo omote változatát gyakorolhattuk egy kicsit, aztán áttértünk a sankyo omote változatának elemzésére. Az elején a belépés fontosságát elemezte Elsner Sensei és elmagyarázta, hogy miért is nagyon fontos a helyes pozíció kialakítása, valamint a támadó megfelelő mozgása. A támadónak is folyamatosan arra kell ügyelnie, hogy központban tudja tartani a kezét, illetve karját, ehhez viszont folymatosan a védő lépéseinek megfelelően neki is lépnie kell. A védőnek pedig arra kell ügyelni, hogy a támadó karját végig tegatana pozícióban tartsa, mert így lehet az izületeket fixálva a folyamatos kontrollt megtartani. Ha a támadó be tudja hajlítani a karját úgy, hogy a keze a centrumában van, akkor egyből vissza is fordíthatja a védőt és befejezheti a technikát. Tehát a sankyo omote belépése az előző napok gyakorlatainak megfelelően kell történjen és ebben a helyzetben lehet megfelelő kontrollt tartva a sankyo fogást kialakítani, ezt egy irimi lépés követ a karemekéssel együtt, ügyelve arra, hogy a támadó ne tudja behajlítani a karját. Ebből az emelésből lehet aztán a támadót a rögzített izületek által merev karjának a segítségével egy vágással a földre kényszeríteni. Ami jó esetben hasravágódás, de rosszabb esetben pofáraesés :).
A sankyo omote gyakorlás után a katame waza-k ura változatait is elővettük. Itt Elsner Sensei arra hívta fel a figyelmünket, illetve olyan gyakorlatokat is végeztünk, hogy a támadó karját egy neki természetes pályán kell mozgatni, különben nehezen lesz kivitelezhető a technika.
Egy másik nagyon fontos momentuma ezeknek a technikáknak, mind omote mind ura vonatkozásában, hogy a védő nem feszegeti és csavargatja feleslegesen a támadó karját, hanem csak a megfelelő kontroll megtartásával biztosítja azt, hogy a támadó a megfelelő pozíciókba kerüljön. Arra kell törekedni, hogy a támadó ne érezzen fájdalmat, csak akkor, amikor már a támadása által a szükséges kontrollokat a védő megtartja, de extra módon nem csavargatja a védő a támadó karját. Szóval ezeket az elveket alkalmazva igazán könnyed módon lehet mindegyik katame waza technikát kivitelezni. Ezekről is megkísérelem majd videón is szemlélteni a fontosabb momentumokat, remélem majd a képi megjelemnés is segíti a megértést.

Nagyjából ezek voltak az edzés főbb elemei. Ha esetleg nem volt valamely magyarázat érthető, akkor nyugodtan dobj egy kommentet és megpróbálom másként is elmagyarázni.

Ha tetszett az írás, akkor nyugodtan ajánld ismerőseidnek a cikket. Külföldi ismerőseidnek az OnlineAikido.com oldalon lévő angol változatát is ajánlhatod: Training camp, Veszprem, Day 3

Ha a következő bejegyzésről sem szeretnél lemaradni, akkor íratkozz fel az értesítőre felül jobb oldalt és akkor biztosan nem maradsz le a friss cikkekről.

Szólj hozzá!

Címkék: edzőtábor harcművészet aikido aikido edzés aikido technika aikido technikák aikido alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://aikido.blog.hu/api/trackback/id/tr141278224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása