Aikido - Blog

Interaktív (ha van hozzászóló) aikido az interneten. Technikák magyarázata, leírása, bemutatása, egy kicsit európaibb szemmel, hogy a nem távolkeleti filozófián felnőtt, kevésbé fanatikusok is könnyebben megérthessék az aikido lényegét.

Blogértesítő feliratkozás emailben

Add meg az email címed:

Delivered by FeedBurner

Blogról írták

Laca (Sárkeresztes)

Nekem tetszik a blog design-ja és a hangvételed is. Az tükröződik vissza, hogy az aikido életed szerves része és igazi tanító vagy. Ha én is aikidoka szeretnék lenni, biztosan figyelemmel kísérném a blogod. Valszínű így is nézegetni fogom időről időre.

Videók

Reklám



Könyvajánló

Aikido technikák mechanikája

2009.05.24. 13:43 :: Sziszcsi

Pár gondolatot szeretnék megosztani veled, ami kicsit közelebb vihet az aikido technikák működésének megértéséhez. Mivel jómagam sem távolkeleti filozófián nevelkedtem és az átlag európai ember mentalitásával, elemzőképességével vagyok megáldva, a saját tapasztalásaimat, elemzéseimet, mestereim tanításait alapul véve szeretném kicsit az aikido technikák hatásmechanizmusát a kezdők, vagy kétkedők számára megvilágítani, illetve megmagyarázni, kicsit materiális alapokra helyezve a dolgokat.

A kiindulási feltétel általánosságban az élet-halál harc szemléleten alapszik, a támadó nem másodszándékú támadást akar kivitelezni, hanem egy tökéletes támadást, amivel a célpontot szeretné megsemmisíteni. Tehát egy vágás-egy élet. Az ilyen támadások a teljes koncentrációt, a teljes energiabefektetést igénylik. Egy ilyen szemlélettel végrehajtott támadás nem képes visszakozásra, vagy a támadás irányultságának gyors megváltoztatására. Az ilyen támadásnak van energiája, ereje, lendülete, stb.

A védő feladata többek között a megfelelő távolság (küzdőtávolság) megtartása. Az aikidoban egy viszonylag nagy küzdőtávolság alakul ki éppen azért, mert nincsenek szabályok, amik megkötnék a támadás jellegét. Ha eltérő küzdőtávolságú harcművészetek csapnak össze, akkor véleményem szerint a nagyobb küzdőtávolság fog kialakulni, ha az adott harcművész nem hibázik, ha ezt elvéti, akkor már mindenképpen hátrányos helyzetből idul. Ami akár a vesztét is jelentheti. Tehát itt megint visszaköszönt az az elv, miszerint nem a harcművészet, hanem a harcművész a kulcs.

De visszatérve az aikido küzdőtávolságához. Az általam eddig ismert pusztakezes harcművészetek küzdőtávolságához képest az aikidoban alkalmazott távolság az egyik legnagyobb. Ha ezt a (biztonságos) távolságot képes felvenni a védő, akkor a támadónak egy viszonylag nagy utat kell megtennie ahhoz, hogy a védőt elérhesse, akár ütéssel, akár rúgással. Tehát amíg kibontakozik, vagyis felépül a támadás és a célpont megsemmisítését célzó energia, addig a védőnek van ideje, helye, lehetősége arra, hogy egy kisebb energiájú mozdulatba kapcsolódjon be és olyan pozícióba kerülhessen, ami a támadó szempontjából előnytelen. És itt jelenik meg az aikido egyik alapelve, miszerint nem a megsemmisítés a cél, hanem az, hogy beláttassa a támadóval a támadása szükségtelenségét, mivel olyan kiszolgáltatott helyzetekbe kerül/het a támadó, hogy szinte játszi könnyedséggel megsemmisíthetővé válik. És az igazi szépség az, hogy ezekben a helyzetekben a védő jósága dönti el a küzdelem kimenetelét, "élet, vagy halál".
Ahogy ezt Saotome Mitsugi Shihan is írja, miszerint a tiszta budo a technika, a test és a szív egyesítésével keletkezik. A budo, amely érvényre jut, nem a technikán, hanem sokkal inkább művelőjének szívén múlik. Az aikido célja, hogy a budo e szellemén keresztül a szívbéli jóság jusson kifejezésre.

És a legvégére az idézeteken túl még egy gondolatot szeretnék megosztani veled. Az igazi aikido sokkal több, mint holmi materialista technikai magyarázat, az igazi aikido sokkal több, mint maga a technika. Csupán olyan emberek számára, akik hozzám hasonlóan nem a távolkeleti filozófiában nőttek fel, könnyebben elfogadható egy materialista szemléletű magyarázat a kezdetekkor. Aztán miután ezeket már sikerült is magadévá tenni, meg fog jelenni egy magasabb szintű megértése is a dolgoknak, csak véleményem szerint előbb helyére kell tenni az alapköveket, hogy később azokra egy stabil házat lehessen húzni. Ha úgy tetszik, az energia sem tud megfelelően áramlani egy nem megfelelő környezetben. Ennek egy materialista magyarázata :) a vízcső és a benne áramló folyadék. Ha lyukas a csöved, a víz kifolyik a lyukakon is és a cső végén kevesebb vized lesz. Tehát előbb foltozzuk be a lyukakat, és aztán a cső végén is megjelenik a teljes vizmennyiség. Javítsuk ki a hibáinkat, a pontatlanságainkat és akkor egyre nagyobb energiák szabadulhatnak fel a technikák kivitelezése folyamán.

Ezzel kívánok minden kezdő és haladó aikidokának jó foltozgatást az edzéseken.

U.i: ha esetleg külföldi ismerőseidnek szeretnéd ajánlani ezt a cikket, akkor a linkre kattintva elérheted az angol nyelvű változatot az OnlineAikido.com oldalunkon: Mechanics of aikido techniques

Szólj hozzá!

Címkék: filozófia kezdők alapelvek aikido küzdősport aikido edzés aikido technika aikido technikák

A bejegyzés trackback címe:

https://aikido.blog.hu/api/trackback/id/tr581140588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása