Aikido - Blog

Interaktív (ha van hozzászóló) aikido az interneten. Technikák magyarázata, leírása, bemutatása, egy kicsit európaibb szemmel, hogy a nem távolkeleti filozófián felnőtt, kevésbé fanatikusok is könnyebben megérthessék az aikido lényegét.

Blogértesítő feliratkozás emailben

Add meg az email címed:

Delivered by FeedBurner

Blogról írták

Laca (Sárkeresztes)

Nekem tetszik a blog design-ja és a hangvételed is. Az tükröződik vissza, hogy az aikido életed szerves része és igazi tanító vagy. Ha én is aikidoka szeretnék lenni, biztosan figyelemmel kísérném a blogod. Valszínű így is nézegetni fogom időről időre.

Videók

Reklám



Könyvajánló

Aikido edzőtábor - Veszprém, 5. nap

2009.08.05. 13:14 :: Sziszcsi

Ahogy ezt az előző bejegyzésben már leírtam, Elsner Sensei az ushiro waza technikáit illetve a katadori menuchi technikáit tervezte még megtanítani nekünk. Erre az edzésre az ushiro waza volt a fő anyag. Elsőként a támadó fogását magyarázta el, hogy milyen pozícióban kell lennie. A karját tegatanában kell tartania és nem szabad a könyökét behajtva támadni, mert különben a védő nagyon könnyedén fejre vissza tud támadni. Szóval a helyes támadási pozíció felvételét, illetve a védőnek pedig a helyes pozíció kialakítását, a kezeinek az összerendezését egy statikus hátulról két csuklóra történő fogásból gyakorolhattuk. Ez után a gyakorlat után, még mindig statikus helyzetből, a védő helyes karmunkáját vettük nagyító alá. Elsőként csak a karmunkát gyakoroltuk, majd pedig egy kokyunage dobással fejeztük be a gyakorlatot, melyből két variációt is kipróbálhattunk. A következő lépés már a dinamikus mozgás és a dinamikus támadás megismerését célozta. Itt a támadó már nem hátulról, hanem szemből támadott, amikor is egy alaptávolság felvétele után, mikor a két tegatana egymásnak "feszül", abból a védő vezeti le a támadó kezét és a támadó ennek a köríves elvezetésnek, illetve a támadásának (tolás) következtében szépen a védő mögé érkezik a statikus gyakorlatoknál megismert pozícióba. A védő a statikus gyakorlatoknál begyakorolt karmunkával, karemeléssel instabil helyzetbe tudja hozni a támadót, majd pedig a karemelését követő, az evezős mozgásnak (bemelegítésnél szoktuk ez csinálni) megfelelő karmunkával, stabil alapállásban képes kokyunage dobást végrehajtani. Ez a gyakorlat már igazán dinamikus és a folyamatos mozgást mind a védő, mind a támadó oldaláról szükségessé teszi. A kokyunage dobások után az evezős mozdulatot, vagyis a csípőhöz való lezárást elhagyva, de a karemelést továbbra is dinamikusan kivitelezve, egy aihanmi pozíció alakul ki a támadó és a védő között. Ebből a helyzetből pedig ugyan úgy, mint aihanmi katatedori támadásból minden technika kivitelezhető. De annyi pluszt ad ez a fajta támadás, hogy ebben a kialakított aihanmi pozícióban, mivel a támadó mindkét kezét fogja a védőnek, a védő a támadó mindkét kezét használhatja a további technikák kialakításánál. Egyszerűbben leírva mindkét kézre lehet dolgozni a támadóval. Tehát miután az alapokról a statikus és aztán a dinamikus rávezető gyakorlatok segítségével idáig eljutottunk, már csak pár technikát gyakoroltunk. Az egyik legegyszerűbben kialakítható ezek közül a sankyo volt, amit aztán a kotegaeshi és a shihonage gyakorlása követett. Nagyjából ezek a technikák maradtak meg bennem, de Elsner Sensei magyarázata és bemutatásai alapján, véleményem szerint sokunknak teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy bármilyen technikát könnyedén ki lehet alakítani a fentebb leírt egyszerű lépések alkalmazásával.
Sajnos ezekről a technikákról az edzőteremben nem tudtam már felvételt készíteni, de amint adódik lehetőségem mindenképpen szeretném ezt is megörökíteni, és természetesen majd ide is csatolom a későbbiekben.

A 6. technikai edzésre már csak a fentebb említett katadori menuchi maradt, illetve még az ushiro támadások közül Elsner Sensei az ushiro katatedori kubishime támadást említette, hogy szeretné kicsit ezt is elmagyarázni nekünk.
Tehát a következő bejegyzésben erről a két támadási formáról, illetve az ezekből kialakítható technikákról is olvashattok majd bővebben.

Ha tetszett ez a leírás és szeretnéd ismerőseidnek ajánlani, akkor nyugodtan ajánld nekik. A külföldi barátaidnak a cikk angol nyelvű változatát itt találhatod meg: Training camp, Veszprem, Day 5.

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzéseinkről sem akkor iratkozz fel az értesítőre email-ben a lap tetején jobb oldalt (ha eddig még nem tetted volna meg).

Szólj hozzá!

Címkék: edzőtábor technika küzdősport aikido edzés aikido technika ushiro wasa ushiro ryote dori

A bejegyzés trackback címe:

https://aikido.blog.hu/api/trackback/id/tr741290361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása