Aikido - Blog

Interaktív (ha van hozzászóló) aikido az interneten. Technikák magyarázata, leírása, bemutatása, egy kicsit európaibb szemmel, hogy a nem távolkeleti filozófián felnőtt, kevésbé fanatikusok is könnyebben megérthessék az aikido lényegét.

Blogértesítő feliratkozás emailben

Add meg az email címed:

Delivered by FeedBurner

Blogról írták

Laca (Sárkeresztes)

Nekem tetszik a blog design-ja és a hangvételed is. Az tükröződik vissza, hogy az aikido életed szerves része és igazi tanító vagy. Ha én is aikidoka szeretnék lenni, biztosan figyelemmel kísérném a blogod. Valszínű így is nézegetni fogom időről időre.

Videók

ReklámKönyvajánló

Harcművészeti Tábor és Gála 2. - Veszprémben, 2010. április 24-én

2010.04.01. 00:12 :: Sziszcsi

Idén tavasszal újra megrendezzük a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a Harcművészeti Tábort és az azt követő Gálát, ahol veszprém rangos harcművész mesterei engednek betekintést az általuk eddig bejárt ösvényekre. A tábort első sorban azoknak ajánlanánk, akik érdeklődnek a harcművészetek iránt, de még nem sikerült dönteniük, hogy melyik utat is válasszák, illetve azon harcművészeknek is, akik szeretnék a látókörüket szélesíteni, más harcművészeti stilusok testközeli megismerése által.

A rendezvény nem titkolt célja az is, hogy a köztudatba ivódott harcművészetekkel kapcsolatos nem mindig pozitív megítélést kissé átformáljuk, hogy a harcművészeteket megítélése valóban az őket megillető helyre kerülhessen.

Tehát minden kedves laikus, vagy kezdő érdeklődőt, edzeni vágyót, más harcművészetek kipróbálására vágyó harcművészt sok szeretettel várunk az egész napos rendezvényen, melynek részleteiről a programleírásban, vagy a plakáton találsz bővebb leírást.

 

Helyszín:

Veszprémi Egyetem tornacsarnok, Veszprém, Egyetem u. 12.

Program:

8.30 Kapunyitás, regisztráció

9.00-9.55 Shotokan Karate edzés - Nagy Lóránt vezetésével,
10.00-10.55 Wing-Tsun Kung Fu edzés - Tóth Renáta vezetésével,
11.00-11.55 Lung C'uan Tao Kung Fu edzés -Horváth Zoltán vezetésével.

12.00-12.50 Ebédszünet

13.00-13.50 Jiu-jitsu edzés - Varga Tamás vezetésével
13.55-14.45 Judo edzés - Károlyi Gábor vezetésével
14.50-15.40 Aikido edzés - Pál Szilárd vezetésével.

16.00-18.00 Gála, továbi harcművészeti stílusok részvételével.

Arak

Edzőjegy: 1.500.- Ft/fő a helyszínen
                   1.000.- Ft/fő elővételben.
                   14 év alatti edzőjegy ingyenes.

Nézőjegy: 500.- Ft/fő az egész napi programra.
                    Gálára való nézőjegy ára adomány jellegű.
                    14 év alatti nézőjegy ingyenes.

Elővétel:

A klubvezetőkön keresztül 2010. április 20-ig, illetve a Veszprémi Aikido Klub edzésein keddenként 19.00-20.30-ig, illetve péntekenként 16.30-19.00-ig az Egyetem u. 12. alatt a Testnevelés tanszék tornaszobájában. Vidéki klubok, érdeklődők esetén telefonos előrendelés a +36-30/227-07-15-ös telefonszámon Pál Szilárdnál lehetséges.

Egyéb feltételek:

Az edzéseken mindenki a saját felelőségére vesz részt. Az esetleges sérülések elkerülése érdekében kérjük, mindenki a megfelelő odafihgyeléssel és komolysággal gyakoroljon.

Ha további kérdésed, lenne, akkor szívesen állunk rendelkezésedre telefonon a +36-30/227-07-15 (Pál Szilárd), illetve a +36-30/352-38-51-es (Somogyi Gábor) számokon, vagy e-mailben a veszprembudo(kukac)gmail.com címen.
Várjuk olyan klubok, klubvezetők megkeresését is, akiket esetleg (minden szándékosság kizárásával, mi is azért emberek vagyunk:) nem sikerült megkeresnünk, de szeretnének résztvenni a rendezvényen.

Itt olvashatod a tavalyi rendezvény beszámolóját! Feltéve, hogy érdekel?!

Szólj hozzá!

Címkék: edzőtábor karate judo kung fu aikido jiu jitsu harcművészetek

Aikido edzőtábor - Veszprém, 6. nap

2009.08.10. 11:07 :: Sziszcsi

Szombat délelőtt az utolsó technikai edzés (sajnos), de a keserűség enyhítésére ez most kicsit hoszabb volt, mint az eddigi esti technikai edzések.

Erre az edzésre Elsner Sensei elég sok anyagot tartogatott a számunkra, de mivel a hét eddigi edzésein az alapokat elég alaposan elmagyarázta, és szépen meg is értettük, mindenki jól tudta követni a látottakat, hallottakat és egész jó tempoban tudtunk is haladni. Az igazi gyakorlás pedig úgyis az évközi edzéseken fog zajlani.

Szóval az edzés anyaga:
- bemelegítés aikido technikákkal; ryotedori kokyuho, gyakuhanmi kotegaeshi és még pár technika.
- ukemik gyakorlása csoportos gyakorlatokkal; hanmi-handachi kokyunage-k, két variáció gyakuból aztán egy-egy variáció ryotedoriból és ryokatadoriból.

itt gyakoroltuk kicsit a shihonaget is, aminél Elsner Sensei kiemelte a támadás egyik fontos aspektusát, miszerint a támadónak, ha fogással támad, úgy kell megfognia a védő kezét, hogy az a gyakorlat közben ne tudjon elfordulni, mozogni a markában, illetve törekednie kell arra hogy a fogás maga ne lazuljon, illetve a tegatanat folyamatosan meg tudja tartani. Ha ezekre nem figyel oda, akkor a védő könnyedén ki tudja venni a kezét és fejre vissza tud támadni vele.

A technikákkal történő bemelegítést követte a tervezett, eddig elmaradt gyakorlatokkal, technikákkal való ismerkedés.

Tehát rávezetésként ismét gyakoroltuk az előző napról az ushiro ryotedori kokyunage dobásokat. Ezt követően egy aihanmi támadásból történő kokyunage dobást gyakoroltunk soto irimi lépéssel, ami igazából az ushiro katatedori kubishime támadásból történő technikakivitelezéseknél alkalmazandó fogott kéz karmunkáját hívatott felvezetni. De még mielőtt a kubishime támadásból gyakoroltunk volna technikákat még egy rávezető gyakorlat volt ami összességében egy ushiro ryotedori kokyunage változata volt, de az előző aihanmi támadásra épülő rövidebb változatban. Ezt még két további rávezető gyakorlat követett, ami a végső technikák további fontos elemeit külön gyakoroltatta velünk. Az egyik feladat abból állt, hogy a támadó hátulról felkarnál átkarolta a védőt és próbálta megemelni. Természetesen ennél a gyakorlatnál a védő próbálta ezt megakadályozni, olymódon, hogy semmi egyebet nem csinált, csak lefele koncentrálva, fejet kissé előrehajtva stabilan próbált megállni. Ennek a folytatása volt az, amikor a támadó átkarolását az ushiro katatedori technikáknál ismert karmunkával meglazítva, egy előrelépést és a támadó karjára történő ráfogást követően egy újabb kokyunage dobás alakult ki. Ennyi rávezetés után már következehetett is a fojtás. Itt Elsner Sensei elmagyarázta a támadás kivitelezését, illetve azt, hogy mikre kell ügyelnie a védőnek, miközben fojtásos támadást akarnak rajta végrehajtani. Ebből a legfontosabb, hogy a védőnek nem szabad felemelnie a fejét, mert akkor a fojtás igencsak hatásosan kivitelezhető. Tehát le kell szegni a fejet és rá kell fogni a szabad kézzel a támadó fojtó kezére, hogy a fojtás kivitelezését megnehezítsük, illetve az erősségét enyhíteni tudjuk. A testartás pedig olyan kell legyen, mint a fenti hátulról átkarolós emelgetős feladatnál.

Innentől kezdve, hogy végre eljutottunk a fojtásig mindkét kézre (fogó és fojtó kézre) gyakoroltunk technikákat. A fogó kéznél az aihanmi támadásból fentebb megismert módon lehetett technikákat kialakítani, a fojtó kézre pedig az átkarolásból szabadulásra épülő módon lehetett a technikákig eljutni. A gyakorolt technikák a következők voltak: kokyuho, shihonage fojtó kézre, majd a fogó kézre is, sankyo a fogó kézre, aztán kotegaeshi a fojtó kézre. De szinte minden technika könnyedén kialakítható a fenti rávezető gyakorlatok pontos elsajátítása után.

A fojtásos technikákat nagyjából ezekkel a gyakorlatokkal le is zártuk, és következett az utolsó támadási forma, amit még nem gyakoroltunk az edzőtáborban, a katadori menuchi támadás. Ennél a támadásnál is Elsner Sensei elmagyarázta a támadás momentumait és a védő viselkedésének részleteit. Milyen irányokba lehet ebből a támadásból technikákat kialakítani. Mivel ez is egy amolyan kétkezes támadás, itt is lehetőség van a támadó mindkét kezével dolgozni. Erre láttunk is példákat. A technikák, amiket itt gyakoroltunk: a jól ismert kokyunage, itt most uchi tenkan lépéssel, majs shihonage a menuchit vágó kézre, lefele történő elvezetéssel. Ezt ikkyo követte szintén a vágó kézre, de itt a védő emeli a karját nem pedig lefele mosgatja, mint az előző technikánál. Ezt egy elég érdekes technika követett igazából nem tudom a nevét, de amolyan jujigarami szerű dobás úgy, hogy a támadó vágó karját ikkyo vágásnak megfelelő mozdulattal a vállat fogó karral keresztezve lezártuk a testünkhöz és ebben a karokat rőgzített pozícióban a támadót ellépéssel dobtuk meg. Ezt a dobást egy szintén nagyon érdekes technika követett, amiek a végeredménye úgy nézett ki, mintha a védő a támadót hátizsákként a karjainál fogva felvette volna a hátára. Ennek a leírását nem kísérlem meg, mert félek belekezdeni is a fogalmazásba, mert nem tudom mennyire érthetően tudnám leírni. Azárt majd egy videót megkísérlek erről a technikáról is készíteni, hogy ne maradjatok le erről.

Az edzés hátralévő részében pedig Elsner Sensei mutatott pár önvédelemben is kiválóan alkamazható technikát. Ezeket ateljesség igénye nélkül csak felsorolásként írom le, hogy láthassák a laikusok is, hogy azért akad néhány aikido technika, amiket önvédelemben is igen hatékonyan lehet alkalmazni.

Tehát az önvédelmi technikák: mune dori (szemből mallkas tájéknál ruhafogás) kokyunage, shihonage (ez brutális tud lenni :), kotegaeshi befele lépéssel, és az elmaradhatatlan nikkyo egy megfelelő ráfogást követően.

Hát nayjából ez volt a heti technikai edzések rendszere. Én személy szerint igen sokat tanultam Elsner Senseitől, amiért itt és így is nagy köszönetet szeretnék mondani. Ismét újra felvértezve indulhatok neki a következő edzésszezonnak, hogy az új és régebbi tanítványaimnak átadhassam a héten tanult dolgokat.

Remélem neked is sikerült pár hasznos infót továbbítanom és remélem a készülőben lévő videók még élvezhetőbbé teszik majd a leírásaimat is.

Ha szeretnél a videók felkerüléséről is első körben értesülni, akkor iratkozz fel az értesítőre (jobb oldalt felül),  vagy akár Twitteren is követhetsz.

1 komment

Címkék: edzőtábor harcművészet aikido aikido edzés aikido technika aikido technikák

Aikido edzőtábor - Veszprém, 5. nap

2009.08.05. 13:14 :: Sziszcsi

Ahogy ezt az előző bejegyzésben már leírtam, Elsner Sensei az ushiro waza technikáit illetve a katadori menuchi technikáit tervezte még megtanítani nekünk. Erre az edzésre az ushiro waza volt a fő anyag. Elsőként a támadó fogását magyarázta el, hogy milyen pozícióban kell lennie. A karját tegatanában kell tartania és nem szabad a könyökét behajtva támadni, mert különben a védő nagyon könnyedén fejre vissza tud támadni. Szóval a helyes támadási pozíció felvételét, illetve a védőnek pedig a helyes pozíció kialakítását, a kezeinek az összerendezését egy statikus hátulról két csuklóra történő fogásból gyakorolhattuk. Ez után a gyakorlat után, még mindig statikus helyzetből, a védő helyes karmunkáját vettük nagyító alá. Elsőként csak a karmunkát gyakoroltuk, majd pedig egy kokyunage dobással fejeztük be a gyakorlatot, melyből két variációt is kipróbálhattunk. A következő lépés már a dinamikus mozgás és a dinamikus támadás megismerését célozta. Itt a támadó már nem hátulról, hanem szemből támadott, amikor is egy alaptávolság felvétele után, mikor a két tegatana egymásnak "feszül", abból a védő vezeti le a támadó kezét és a támadó ennek a köríves elvezetésnek, illetve a támadásának (tolás) következtében szépen a védő mögé érkezik a statikus gyakorlatoknál megismert pozícióba. A védő a statikus gyakorlatoknál begyakorolt karmunkával, karemeléssel instabil helyzetbe tudja hozni a támadót, majd pedig a karemelését követő, az evezős mozgásnak (bemelegítésnél szoktuk ez csinálni) megfelelő karmunkával, stabil alapállásban képes kokyunage dobást végrehajtani. Ez a gyakorlat már igazán dinamikus és a folyamatos mozgást mind a védő, mind a támadó oldaláról szükségessé teszi. A kokyunage dobások után az evezős mozdulatot, vagyis a csípőhöz való lezárást elhagyva, de a karemelést továbbra is dinamikusan kivitelezve, egy aihanmi pozíció alakul ki a támadó és a védő között. Ebből a helyzetből pedig ugyan úgy, mint aihanmi katatedori támadásból minden technika kivitelezhető. De annyi pluszt ad ez a fajta támadás, hogy ebben a kialakított aihanmi pozícióban, mivel a támadó mindkét kezét fogja a védőnek, a védő a támadó mindkét kezét használhatja a további technikák kialakításánál. Egyszerűbben leírva mindkét kézre lehet dolgozni a támadóval. Tehát miután az alapokról a statikus és aztán a dinamikus rávezető gyakorlatok segítségével idáig eljutottunk, már csak pár technikát gyakoroltunk. Az egyik legegyszerűbben kialakítható ezek közül a sankyo volt, amit aztán a kotegaeshi és a shihonage gyakorlása követett. Nagyjából ezek a technikák maradtak meg bennem, de Elsner Sensei magyarázata és bemutatásai alapján, véleményem szerint sokunknak teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy bármilyen technikát könnyedén ki lehet alakítani a fentebb leírt egyszerű lépések alkalmazásával.
Sajnos ezekről a technikákról az edzőteremben nem tudtam már felvételt készíteni, de amint adódik lehetőségem mindenképpen szeretném ezt is megörökíteni, és természetesen majd ide is csatolom a későbbiekben.

A 6. technikai edzésre már csak a fentebb említett katadori menuchi maradt, illetve még az ushiro támadások közül Elsner Sensei az ushiro katatedori kubishime támadást említette, hogy szeretné kicsit ezt is elmagyarázni nekünk.
Tehát a következő bejegyzésben erről a két támadási formáról, illetve az ezekből kialakítható technikákról is olvashattok majd bővebben.

Ha tetszett ez a leírás és szeretnéd ismerőseidnek ajánlani, akkor nyugodtan ajánld nekik. A külföldi barátaidnak a cikk angol nyelvű változatát itt találhatod meg: Training camp, Veszprem, Day 5.

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzéseinkről sem akkor iratkozz fel az értesítőre email-ben a lap tetején jobb oldalt (ha eddig még nem tetted volna meg).

Szólj hozzá!

Címkék: edzőtábor technika küzdősport aikido edzés aikido technika ushiro wasa ushiro ryote dori

Aikido edzőtábor - Veszprém, 4. nap

2009.08.01. 19:35 :: Sziszcsi

A negyedik nap. A kánikulai meleg és az esti "kocsmai ütközetek" megviselték egy kicsit a "harcosokat". A lelkesedés azért a fáradtság és a meleg ellenére töretlen. Számomra az eddigi edzések közül ez volt a favorit. Már Fujita Shihan edzőtáboraiban is mindig ezeket gyakoroltuk, de sajnos eddig nem voltam azon a szinten, hogy valóban meg is érthessem az ő tanításait. Most Elsner Sensei tolmácsolásában mintha megvilágosodásként érkezett volna hozzám ez az információ. Annyira szemléletesen és érthetően magyarázta el azokat az elveket, amiket már évekkel ezelőtt Fujita Shihantól is tanulhattunk. De, hogy ezt az általánosítást feloldjam, áttérek a konkrét technikákra, amiket az edzésen gyakoroltunk.
Szóval ez az edzés az uchi tenkan alaplépésnek volt szentelve. Ennél a lépéskombinációnál is nagyon fontos a megfelelő pozíció, ami a támadó alapállásával azonos pozíció felvételét jelenti. Az uchi tenkan lépést gyakuhanmi katatedorival kezdtük. Elsőként csak a belépéseket gyakoroltuk, aztán erre építette fel Elsner Sensei a többi technikát. Az első technika, amit ebből a támadásból és belépésből alakítottunk ki a kokyunage volt. A gyaku hanmi katatedori támadást a yokomenuchi, majd pedig a jodan tsuki támadások követték. Érdekes volt látni, hogy támadástól teljesen függetlenül a védőnek ugyanazt a mozdulatsort kellett csak kiviteleznie és a támadó teljesen analóg módon esett. Az egyszerű belépés után egy újabb tenkan lépéssel építettük tovább a belépést. Egy nagyon fontos dolgot azért még szeretnék kiemelni, amire Elsner Sensei is felhívta a figyelmet, mégpedig azt, hogy a belépésnél, illetve az azt követő vágásnál a támadó fejét végig kontrolálni illetve kibillenteni kell, különben a támadó meg tudja tartani az egyensúlyát és így nem lesz képes a védő megdobni a támadót, de még veszélybe is kerülhet, mert a támadó egy újabb támadással honorálhatja a fejkontrol elmaradását :).
Visszatérve a belépés továbbépítésére, az újabb tenkan lépés hatására a billentést követően egy aihanmi pozíció alakul ki, amelyben a támadó jó esetben egy eléggé kibillentett pozícióba kerül. Ebből a helyzetből a korábbi napokon már begyakorolt uchi irimi lépéskombinációval szinte minden omote variációs technika kialakítható. Ebből adódóan gyakoroltunk is jópár korábbi napokban már megjelenő technikát (katame waza, shihonage és társai :). De az indulás utáni lépést, ha egy soto tenkannal kombináljuk, akkor a technikák ura változata is nagyon könnyen kialakítható. Ezen elvek alapján aztán gyakoroltunk többféle technikát mind yokomenuchi és jodan tsuki támadásokból (iriminage, kotegaeshi, shihonage, stb.). Az edzés vázát nagyjából ezek az alaplépés kombinációk képezték. A videón remélem hamarosan sikerül majd megfelelően szemléltetnem is a fent leírtakat.
A következő edzésekre az ushiro waza kialakítását és a katadori menuchi támadásokból történő technikákat szeretné még Elsner Sensei megtanítani nekünk. Már alig várom, hogy újabb kisebb megvilágosodásban legyen részem.

Remélem sikerült ezzel az írással is valamelyest a te fejlődésedet szolgálnom. Ha tetszett, akkor nyugodtan oszd meg az ismerőseiddel, a kulfoldi barátaidnak pedig ajánlhatod a cikk angol változatát: Training camp, Veszprem, Day 4.
Ha nem szeretnél lemaradni a többi élménybeszámolóról sem, akkor iratkozz fel az értesítőre email-ben, a lap tetején jobb oldalt, ha még nem tetted volna meg.

Szólj hozzá!

Címkék: edzőtábor elvek aikido aikido edzés aikido technika aikido technikák

Aikido edzőtábor - Veszprém, 3. nap

2009.07.30. 19:34 :: Sziszcsi

Ez az edzés, ahogy lenni szokott a korábbi edzések anyagára épülve és onnan tovább építkezve zajlott. Az edzés fő csapásirányát a katemi waza technikák, nevezetesebben az ikkyo, nikkyo, sankyo tanulmányozása adta.

A bemelegítés vegyes technikákkal történt; kokyuho, gyaku kotegaeshi, kokyunage, amik szintén a soto irimi és az uchi irimi lépéseket voltak hivatottak gyakoroltatni egyben.
Elsőként az ikkyo ismétlése után, a nikkyo omote változatát gyakorolhattuk egy kicsit, aztán áttértünk a sankyo omote változatának elemzésére. Az elején a belépés fontosságát elemezte Elsner Sensei és elmagyarázta, hogy miért is nagyon fontos a helyes pozíció kialakítása, valamint a támadó megfelelő mozgása. A támadónak is folyamatosan arra kell ügyelnie, hogy központban tudja tartani a kezét, illetve karját, ehhez viszont folymatosan a védő lépéseinek megfelelően neki is lépnie kell. A védőnek pedig arra kell ügyelni, hogy a támadó karját végig tegatana pozícióban tartsa, mert így lehet az izületeket fixálva a folyamatos kontrollt megtartani. Ha a támadó be tudja hajlítani a karját úgy, hogy a keze a centrumában van, akkor egyből vissza is fordíthatja a védőt és befejezheti a technikát. Tehát a sankyo omote belépése az előző napok gyakorlatainak megfelelően kell történjen és ebben a helyzetben lehet megfelelő kontrollt tartva a sankyo fogást kialakítani, ezt egy irimi lépés követ a karemekéssel együtt, ügyelve arra, hogy a támadó ne tudja behajlítani a karját. Ebből az emelésből lehet aztán a támadót a rögzített izületek által merev karjának a segítségével egy vágással a földre kényszeríteni. Ami jó esetben hasravágódás, de rosszabb esetben pofáraesés :).
A sankyo omote gyakorlás után a katame waza-k ura változatait is elővettük. Itt Elsner Sensei arra hívta fel a figyelmünket, illetve olyan gyakorlatokat is végeztünk, hogy a támadó karját egy neki természetes pályán kell mozgatni, különben nehezen lesz kivitelezhető a technika.
Egy másik nagyon fontos momentuma ezeknek a technikáknak, mind omote mind ura vonatkozásában, hogy a védő nem feszegeti és csavargatja feleslegesen a támadó karját, hanem csak a megfelelő kontroll megtartásával biztosítja azt, hogy a támadó a megfelelő pozíciókba kerüljön. Arra kell törekedni, hogy a támadó ne érezzen fájdalmat, csak akkor, amikor már a támadása által a szükséges kontrollokat a védő megtartja, de extra módon nem csavargatja a védő a támadó karját. Szóval ezeket az elveket alkalmazva igazán könnyed módon lehet mindegyik katame waza technikát kivitelezni. Ezekről is megkísérelem majd videón is szemlélteni a fontosabb momentumokat, remélem majd a képi megjelemnés is segíti a megértést.

Nagyjából ezek voltak az edzés főbb elemei. Ha esetleg nem volt valamely magyarázat érthető, akkor nyugodtan dobj egy kommentet és megpróbálom másként is elmagyarázni.

Ha tetszett az írás, akkor nyugodtan ajánld ismerőseidnek a cikket. Külföldi ismerőseidnek az OnlineAikido.com oldalon lévő angol változatát is ajánlhatod: Training camp, Veszprem, Day 3

Ha a következő bejegyzésről sem szeretnél lemaradni, akkor íratkozz fel az értesítőre felül jobb oldalt és akkor biztosan nem maradsz le a friss cikkekről.

Szólj hozzá!

Címkék: edzőtábor harcművészet aikido aikido edzés aikido technika aikido technikák aikido alapítvány